Kiflice sa lisnatim tijestom
Zamislite mirisne kiflice koje se tope u ustima, ispunjene bogatim okusom i hrskavim lisnatim tijestom. Naš recept za kiflice sa lisnatim tijestom donosi upravo tu čaroliju na vaš stol. Bez obzira jeste li iskusni kuhar ili početnik u svijetu kuhanja, priprema ovih kiflica je prilika za stvaranje nečeg posebnog.
Slijedite naše korake i otkrijte kako spremiti kiflice koje će biti HIT za svaku priliku.
Sastojci:
- 300 ml mlijeka
- 7 g suhog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 100 ml ulja
- oko 600 g brašna
- 150 g maslaca
- sir za punjenje
Za premazivanje:
- 1 žumanjak
- nekoliko kašika mlijeka
- susam, lan
Detaljna priprema:
- Zagrijte mlijeko do tačke kada bude toplo. U mlijeko dodajte šećer i suhi kvasac. Promiješajte i ostavite pet minuta da se kvasac aktivira.
- U posebnoj dubokoj posudi stavite polovicu brašna, sol, jaje i ulje. Dodajte aktivirani kvasac i sve dobro promiješajte.
- Postepeno dodajte preostalo brašno dok ne zamijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke.
- Tijesto ostavite da odmara sat vremena na toplom.
- Nakon toga, tijesto podijelite na deset jednakih dijelova. Od svakog dijela formirajte kuglicu. Kuglice zatim razvaljajte u manje krugove i svaki premazujte maslacem, slagajući ih jedan na drugi. Posljednji krug se ne premazuje.
- Zatim razvaljajte jedan veliki krug debljine pola centimetra. Izrežite trokute, stavite sir na svaki i zarolajte ih u kiflice.
- Kiflice slažite u protvan obložen papirom za pečenje. Ostavite ih da odmore pola sata. Zatim ih premažite smjesom žumanjka i nekoliko žlica mlijeka, pospite sezamom ili lanom, i pecite na 200°C oko 15 minuta.
Spremni ste za uživanje u ovim sočnim lisnatim kiflicama sa sirom!
Primjedbe
Objavi komentar