Kiflice sa lisnatim tijestom

Kiflice sa lisnatim tijestom

Zamislite mirisne kiflice koje se tope u ustima, ispunjene bogatim okusom i hrskavim lisnatim tijestom. Naš recept za kiflice sa lisnatim tijestom donosi upravo tu čaroliju na vaš stol. Bez obzira jeste li iskusni kuhar ili početnik u svijetu kuhanja, priprema ovih kiflica je prilika za stvaranje nečeg posebnog.

Slijedite naše korake i otkrijte kako spremiti kiflice koje će biti HIT za svaku priliku.

Sastojci:

  • 300 ml mlijeka
  • 7 g suhog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 100 ml ulja
  • oko 600 g brašna
  • 150 g maslaca
  • sir za punjenje

Za premazivanje:

  • 1 žumanjak
  • nekoliko kašika mlijeka
  • susam, lan

Detaljna priprema:

  1. Zagrijte mlijeko do tačke kada bude toplo. U mlijeko dodajte šećer i suhi kvasac. Promiješajte i ostavite pet minuta da se kvasac aktivira.
  2. U posebnoj dubokoj posudi stavite polovicu brašna, sol, jaje i ulje. Dodajte aktivirani kvasac i sve dobro promiješajte.
  3. Postepeno dodajte preostalo brašno dok ne zamijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke.
  4. Tijesto ostavite da odmara sat vremena na toplom.
  5. Nakon toga, tijesto podijelite na deset jednakih dijelova. Od svakog dijela formirajte kuglicu. Kuglice zatim razvaljajte u manje krugove i svaki premazujte maslacem, slagajući ih jedan na drugi. Posljednji krug se ne premazuje.
  6. Zatim razvaljajte jedan veliki krug debljine pola centimetra. Izrežite trokute, stavite sir na svaki i zarolajte ih u kiflice.
  7. Kiflice slažite u protvan obložen papirom za pečenje. Ostavite ih da odmore pola sata. Zatim ih premažite smjesom žumanjka i nekoliko žlica mlijeka, pospite sezamom ili lanom, i pecite na 200°C oko 15 minuta.

Spremni ste za uživanje u ovim sočnim lisnatim kiflicama sa sirom!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Šampinjon (lat. Agaricus bisporus) - Sve što trebate znati

Brzi i Ukusni Keks Rolat sa Kokosom - Recept za Savršen Desert!

Monte torta - Bez pečenja