Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) - Sve što trebate znati

Bosiljak

Bosiljak

Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) pripada porodici usnača ili usnatica (Lamiaceae), zajedno s gorkom i mačjom metvicom, elšolcijom, ivicom, agastačom, crnom koprivom, dobričicom, zmajevim ustima, srbom, miloduhom, isodom, lavandom, srčenicom, vučjom nogom, maruljom, matičnjakom, bresinom, mažuranom, kaduljom, vrisakom ili čubarom, čistačem, majčinom dušicom i timijanom.

Potiče iz Indije, proširio se po Europi i svijetu u srednjem vijeku. Danas je najpopularniji u Italiji i Francuskoj. Narod ga zove bosilje, murtela, marjanec, murtila, bazilika, bažolek.

Riječ je o jednogodišnjoj biljci čija stabljika naraste 50 - 80 cm, s razgranatim korijenom do 40 cm dubine. Svijetlozeleni listovi su ovalni i jako mirisni. Na vrhovima su ušiljeni, a na rubovima rijetko nazubljeni. Listovi se proporcionalno povećavaju od vrha prema podnožju stabljike.

Mali bijeli cvjetovi cvatu od lipnja do kolovoza na vrhu stabljike. Plodovi su tamnosmeđi i sitni (do 2 mm). Uzgaja se na rahloj, vlažnoj zemlji uz sunčevu svjetlost. Može rasti u posudama i vrtovima.

Vrste bosiljka

Postoji mediteranski, indijski, afrički bosiljak i deseci vrsta različitih po veličini, obliku, boji, mirisu i okusu.

Listovi variraju po veličini - od srednjih do dlana. Boja je obično tamnozelena, ali ima sorti s tamnocrvenim listovima.

Vrste s zelenim listovima imaju slađu aromu, dok ostale imaju opor okus i miris. Postoje i vrste s okusom cimeta, limuna ili anisa.

Sve vrste su ljekovite, ali neke su aromatičnije, poput sorti Genovese, Clasico i sitnog bosiljka.

Limunski bosiljak

Naziva se indonezijskim bosiljkom zbog mirisa limuna. Može narasti do 100 cm, ima nazubljene listove i bijele cvjetove. Razmnožava se sjemenom od veljače do lipnja.

Genovese

Slatki bosiljak raste do 80 cm, ima svijetlozelene listove i koristi se za pesto umak.

Clasico

Niži rasta (do 40 cm) s jakim mirisom, koristi se kao začin i odbija insekte.

Sitni bosiljak

Raste do 30 cm, odbija insekte, koristi se u jelima i čaju.

Uzgoj bosiljka

Za uspješan uzgoj potrebno je dobro drenirano tlo, zalijevanje, sunce. Može se saditi iz sjemena ili reznica u tlo ili posude. Biljku treba čistiti od suhog lišća i stabljika da se spriječe bolesti.

Tlo

Uspijeva na plodnim tlima s humusom, pH od 4,3 do 8,2. Osjetljiv je na ostatke herbicida, pa se preporučuju određena tla poput aluvijalnih ili černozema.

Klima

Najbolje uspijeva na vlažnim i toplim područjima, s temperaturom za klijanje od 18 - 20°C.

Sadnja

U toplijim područjima u proljeće, a hladnijim u jesen ili rano proljeće.

Slaganje kultura

Uzgaja se uz rajčicu, papriku, tikvice, krastavce, grašak.

Održavanje

Treba redovito zalijevanje i odstranjivanje cvjetova kako bi se produžio vegetacijski period.

Berba

Listove berite prije cvatnje, ujutro kad je aroma najjača. Sušite ih na prozračnom mjestu ili zamrzavajte.

Bolesti i štetočine

Osjetljiv je na crnu trulež, plijesan, pepelnicu, bakterioze. Napadaju ga grinje, puževi, komarci, muhe.

Kulinarska upotreba

Koristi se svjež ili suh, u umacima, juhama, salatama, jelima s rajčicom, ribom, mesom, tjesteninom, umacima, sirevima, voćnim slasticama, čajevima.

Ljekovita svojstva

Dobar je za probavu, kašalj, bronhitis, astmu, dijabetes, glavobolju, nesanicu, depresiju, umor, upale, prehladu, krvotok, krvni tlak, razne bolesti.

Eterično ulje

Sadrži cineol, eugenol, linalol, kamfor, limonen, pinen. Koristi se u parfemima, sapunima, kozmetici, aromaterapiji.

Upozorenje

Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama, maloj djeci, osobama s alergijom na bosiljak.

Zanimljivosti

U antičkom Rimu smatran je simbolom ljubavi i sreće. U Indiji je svetičina biljka. Često se koristi u vjerskim obredima, obradama, molitvama. Raste i u svemirskom vrtu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Velika gnojištarka (lat. Coprinus comatus) - Sve što trebate znati

Brzi i Ukusni Keks Rolat sa Kokosom - Recept za Savršen Desert!

Jablanovača ili topolovka (lat. Agrocybe aegerita) - Sve što trebate znati