Anis - Pimpinella anisum

Anis

Narodna imena: https://tajnakuhinja.blogspot.com/2023/11/zele-od-mandarina.html

Anason, slatki janež, slatki komorač, slatki kopar, slatki kumin.

Botaničke karakteristike: https://tajnakuhinja.blogspot.com/2023/11/zapecene-krokete-od-starog-hljeba.html

Anis je jednogodišnja biljka visine 50-100 cm. Stabljika je šuplja, razgranata i pokrivena dlačicama. Donji listovi su okruglasto-brežuljkasti, a gornji tri puta rasporeni. Cvetovi su beli, sastavljeni u štitovima. Plodovi su obrnuto-kruškastog oblika i prilegnuto dlakavi, zeleno-sive boje.

Stanište: https://tajnakuhinja.blogspot.com/2023/11/socna-piletina-u-kremastom-senf-sosu.html

Traži zaštićeno sunčano mjesto. Gaji se kao kulturna biljka.

Upotrebljivi delovi biljke:

Upotrebljava se zreo plod.

Hemijski sastav: https://tajnakuhinja.blogspot.com/2023/11/recept-za-ukusne-kozice-u-bijelom-vinu.html

Sadrži eterična ulja (najviše anetola, anisov aldehid, acetaldehid, anisova kiselina), trigliceride, makro i mikroelemente.

Primena:

Anis se koristi protiv astme, kašlja, za pojačavanje apetita, kod nesanice, histerije, slabog želuca, plućnih bolesti i nadimanja.

Način upotrebe: https://tajnakuhinja.blogspot.com/2023/11/rolat-od-kokosa.html

Za čaj se uzima jedna kašikica na 200 g ključale vode ili u obliku praška četvrt kašikice i zalije vodom. Može se koristiti i prah anisa pomešan sa medom.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Šampinjon (lat. Agaricus bisporus) - Sve što trebate znati

Brzi i Ukusni Keks Rolat sa Kokosom - Recept za Savršen Desert!

Monte torta - Bez pečenja