Anis - Pimpinella anisum
Narodna imena: https://tajnakuhinja.blogspot.com/2023/11/zele-od-mandarina.html
Anason, slatki janež, slatki komorač, slatki kopar, slatki kumin.
Botaničke karakteristike: https://tajnakuhinja.blogspot.com/2023/11/zapecene-krokete-od-starog-hljeba.html
Anis je jednogodišnja biljka visine 50-100 cm. Stabljika je šuplja, razgranata i pokrivena dlačicama. Donji listovi su okruglasto-brežuljkasti, a gornji tri puta rasporeni. Cvetovi su beli, sastavljeni u štitovima. Plodovi su obrnuto-kruškastog oblika i prilegnuto dlakavi, zeleno-sive boje.
Stanište: https://tajnakuhinja.blogspot.com/2023/11/socna-piletina-u-kremastom-senf-sosu.html
Traži zaštićeno sunčano mjesto. Gaji se kao kulturna biljka.
Upotrebljivi delovi biljke:
Upotrebljava se zreo plod.
Hemijski sastav: https://tajnakuhinja.blogspot.com/2023/11/recept-za-ukusne-kozice-u-bijelom-vinu.html
Sadrži eterična ulja (najviše anetola, anisov aldehid, acetaldehid, anisova kiselina), trigliceride, makro i mikroelemente.
Primena:
Anis se koristi protiv astme, kašlja, za pojačavanje apetita, kod nesanice, histerije, slabog želuca, plućnih bolesti i nadimanja.
Način upotrebe: https://tajnakuhinja.blogspot.com/2023/11/rolat-od-kokosa.html
Za čaj se uzima jedna kašikica na 200 g ključale vode ili u obliku praška četvrt kašikice i zalije vodom. Može se koristiti i prah anisa pomešan sa medom.
Primjedbe
Objavi komentar