Kamen i pesak u mokraćnoj bešici

Kamen i pesak u mokraćnoj bešici

Kameni oblici u mokraćnim organima dolaze u različitim veličinama, od sitnih zrnaca peska do kamenja teškog i do jednog kilograma. Oni se takođe razlikuju u obliku, boji, tvrdoći i hemijskom sastavu. Obično se formiraju u bubrezima, ali mogu se premestiti i zaglaviti u mokraćnim kanalima (ureterima), bešici ili mokraćnom kanalu (uretri). Veliki kamenci u bubrezima često izazivaju snažne napade bola koji se šire do donjeg stomaka i polnih organa. Tipični simptomi kamena u bešici uključuju bol pri hodanju, prisustvo krvi u urinu, prekidanje mlaza urina ili peckanje tokom mokrenja.

Kamenje u mokraćnim organima nastaje zbog visoke koncentracije određenih supstanci koje se kristališu, formirajući grudvice. U oko 80% slučajeva, ovi kamenci su posledica nakupljanja kalcijuma i oksalata, ali se takođe mogu formirati od mokraćne kiseline, kalcijum-fosfata, cistina i drugih materijala.

Recepti:

Mešavina trava:

Uzmite 50 g podzemnog dela pirevine, 50 g listova breze, 50 g listova medveđeg grožđa, 40 g korena i plodova ježovine (Ruscus aculeatus), 20 g stabljike rastavića i 10 g stabljike majčine dušice. Dobro usitnite ove trave i pomešajte ih. Stavite 15 g ove mešavine trava u 2 litra proključale vode, kuvajte poklopljeno 3 minuta. Nakon što se čaj ohladi, procedite ga u boce i dodajte mu 1 kašiku svežeg limunovog soka. Pijte dnevno 2 litre ovog čaja umesto vode.

Čaj od rastavića, medveđeg grožđa, samlevenih smrekovih bobica i lista šumske jagode:

Uzmite po 2 kašike svake od ovih sastojaka. Dodajte 3 kašike suvih ljuski od mahuna. Prelijte sa jednom kašikom ove mešavine na 2 litre vode i kuvajte dok se količina ne smanji na polovinu. Pijte jednu šoljicu ovog čaja tri puta dnevno pre jela.

Alkoholni ekstrakt divljih trešanja:

Uzmite dve kašike koštica od divljih trešanja, istucite ih u avanu i stavite ih u decilitar 96% alkohola. Dobro zatvorite bocu i ostavite da odstoji 10 dana. Koristite ovaj lek jednom dnevno, uzimajući 6-10 kapi razblaženih u malo vode.

Čaj od semenki dinje:

Istucite jednu kašiku semenki dinje u avanu i kuvajte ih 2-3 minute u 2 decilitra vode. Pijte ovu tečnost više puta tokom dana.

Čaj od smilja:

Uzmite šaku cvetova smilja, prelijte ih sa pola litre vrele vode i ostavite da odstoje poklopljeni 8-10 sati. Ocedite čaj i pijte ga u tri razdvojene doze.

Čaj od lanenih semenki:

Prelijte šaku lanenih semenki sa pola litre vrele vode. Pijte po jedan decilitar svaka dva sata. Pripremajte sveži čaj svakog dana.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Šampinjon (lat. Agaricus bisporus) - Sve što trebate znati

Brzi i Ukusni Keks Rolat sa Kokosom - Recept za Savršen Desert!

Monte torta - Bez pečenja