
Uvod
Ajvar je tradicionalno balkansko jelo koje se priprema od pečenih paprika, patlidžana i začina. Postoji mnogo različitih recepata za ajvar, ali ovaj recept je originalni makedonski recept koji se prenosi s generacije na generaciju.
Sastojci
- 5 kg crvene rog paprike
- 2 kg patlidžana
- 1 glavica češnjaka
- 0,75 l ulja
- 4 komada ljutih feferona
- sol i papar po ukusu
Dodatni savjeti
- Koristite svježe, zrele paprike i patlidžane. Paprike će biti sočnije i ukusnije, a patlidžani će biti kremastiji.
- Paprike pecite u pećnici dok ne omekšaju i kožica ne počne pucati. Patlidžane pecite dok ne omekšaju i kožica ne počne pucati.
- Oguliti paprike i patlidžane dok su još vrući. Tako će se kožica lakše oljuštiti.
- Samljeti paprike, patlidžane, češnjak i ljuti feferone u blenderu ili sjeckalici.
- Ne dodajte previše ulja. Ajvar će se tijekom kuhanja zgusnuti.
- Kuhajte ajvar na laganoj vatri kako se ne bi zagorio.
- Ajvar je gotov kada se zgusne i odvoji od zidova lonca.
- Ajvar puniti u sterilizirane staklenke.
- Staviti staklenke u pećnicu na 100 °C na 20 minuta.
- Ostaviti staklenke da se ohlade.
Zaključak
Ovaj originalni makedonski recept za ajvar je jednostavan za pripremu, a rezultat je ukusan ajvar koji će vas oduševiti. Uz malo truda i strpljenja, možete napraviti svoj vlastiti ajvar koji će biti savršen za uživanje tijekom cijele godine.
Primjedbe
Objavi komentar