Originalni recept za ajvar po staroj makedonskoj recepturi


Uvod

Ajvar je tradicionalno balkansko jelo koje se priprema od pečenih paprika, patlidžana i začina. Postoji mnogo različitih recepata za ajvar, ali ovaj recept je originalni makedonski recept koji se prenosi s generacije na generaciju.


Sastojci

  • 5 kg crvene rog paprike
  • 2 kg patlidžana
  • 1 glavica češnjaka
  • 0,75 l ulja
  • 4 komada ljutih feferona
  • sol i papar po ukusu


Dodatni savjeti

  • Koristite svježe, zrele paprike i patlidžane. Paprike će biti sočnije i ukusnije, a patlidžani će biti kremastiji.
  • Paprike pecite u pećnici dok ne omekšaju i kožica ne počne pucati. Patlidžane pecite dok ne omekšaju i kožica ne počne pucati.
  • Oguliti paprike i patlidžane dok su još vrući. Tako će se kožica lakše oljuštiti.
  • Samljeti paprike, patlidžane, češnjak i ljuti feferone u blenderu ili sjeckalici.
  • Ne dodajte previše ulja. Ajvar će se tijekom kuhanja zgusnuti.
  • Kuhajte ajvar na laganoj vatri kako se ne bi zagorio.
  • Ajvar je gotov kada se zgusne i odvoji od zidova lonca.
  • Ajvar puniti u sterilizirane staklenke.
  • Staviti staklenke u pećnicu na 100 °C na 20 minuta.
  • Ostaviti staklenke da se ohlade.


Zaključak

Ovaj originalni makedonski recept za ajvar je jednostavan za pripremu, a rezultat je ukusan ajvar koji će vas oduševiti. Uz malo truda i strpljenja, možete napraviti svoj vlastiti ajvar koji će biti savršen za uživanje tijekom cijele godine.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Velika gnojištarka (lat. Coprinus comatus) - Sve što trebate znati

Brzi i Ukusni Keks Rolat sa Kokosom - Recept za Savršen Desert!

Jablanovača ili topolovka (lat. Agrocybe aegerita) - Sve što trebate znati