Jednostavna i Ukusna Posna Poslastica za Svečane Prilike
Želite li pripremiti ukusnu posnu tortu koja će zadovoljiti i najprobirljivije nepce? Naš prijedlog je Reforma torta, koja će vas oduševiti svojim neodoljivim okusom. Ova popularna poslastica idealna je za razne svečane prigode.
Sastojci:
Za koru:
- 250 g oraha
- 250 g šećera
- 150 ml kisele vode
- 100 g čokolade za kuhanje
- 150 g meda
- 17,5 žlica brašna
- 3 kesice vanilin šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 150 ml ulja
Za fil:
- 350 g mlevenih oraha
- 350 g šećera
- 150 g posnog margarina
- 100 g čokolade za kuhanje
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 kesice pudinga od čokolade (bez kuhanja)
- 400 ml sojinog ili bademovog mleka
Za dekoraciju:
- 100 g oraha
- čokolada za kuhanje
Uputstvo:
Priprema kore:
- U posudi pomiješajte 250 g oraha, med, 250 g šećera, kiselu vodu, 3 štangle čokolade koju ste prethodno otopili na pari, 3 kesice vanilin šećera, ulje, brašno i kašičicu praška za pecivo. Temeljito sjedinite sve sastojke.
- Smjesu izlijte u pleh obložen pek-papirom. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.
Priprema fila:
- U šerpi pomiješajte 350 g šećera s vodom i kratko prokuvajte.
- Dodajte 350 g mlevenih oraha i tri štangle čokolade koju ste prethodno otopili na pari. Kuvajte dok se fil ne zgusne.
- Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Nakon hlađenja, umiješajte posni margarin i dobro sjedinite mikserom.
- U drugoj posudi, umutite puding sa hladnim sojinim mlekom i 2 kesice vanilin šećera. Dodajte ovu smjesu u fil i ponovno dobro izmiksajte.
Sastavljanje torte:
- Koru isecite na tri dela - horizontalno ili vertikalno, a svaki komad bogato nafilujte.
- Prekrijte drugom korom, pa filom, pa trećom korom.
- Na kraju, premažite cijelu tortu.
Dekoracija:
Ukrasite tortu mlevenim orasima ili rendanom čokoladom, prema vašem ukusu.
Posluživanje:
Ostavite tortu da odstoji 48 sati prije posluživanja kako bi se svi ukusi sjedinili. Uživajte!
Primjedbe
Objavi komentar