Jednostavna i Ukusna Posna Poslastica za Svečane Prilike

reforma torta

Želite li pripremiti ukusnu posnu tortu koja će zadovoljiti i najprobirljivije nepce? Naš prijedlog je Reforma torta, koja će vas oduševiti svojim neodoljivim okusom. Ova popularna poslastica idealna je za razne svečane prigode.

Sastojci:

Za koru:

  • 250 g oraha
  • 250 g šećera
  • 150 ml kisele vode
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 150 g meda
  • 17,5 žlica brašna
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 150 ml ulja

Za fil:

  • 350 g mlevenih oraha
  • 350 g šećera
  • 150 g posnog margarina
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 2 kesice pudinga od čokolade (bez kuhanja)
  • 400 ml sojinog ili bademovog mleka

Za dekoraciju:

  • 100 g oraha
  • čokolada za kuhanje

Uputstvo:

Priprema kore:

  1. U posudi pomiješajte 250 g oraha, med, 250 g šećera, kiselu vodu, 3 štangle čokolade koju ste prethodno otopili na pari, 3 kesice vanilin šećera, ulje, brašno i kašičicu praška za pecivo. Temeljito sjedinite sve sastojke.
  2. Smjesu izlijte u pleh obložen pek-papirom. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.

Priprema fila:

  1. U šerpi pomiješajte 350 g šećera s vodom i kratko prokuvajte.
  2. Dodajte 350 g mlevenih oraha i tri štangle čokolade koju ste prethodno otopili na pari. Kuvajte dok se fil ne zgusne.
  3. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Nakon hlađenja, umiješajte posni margarin i dobro sjedinite mikserom.
  4. U drugoj posudi, umutite puding sa hladnim sojinim mlekom i 2 kesice vanilin šećera. Dodajte ovu smjesu u fil i ponovno dobro izmiksajte.

Sastavljanje torte:

  1. Koru isecite na tri dela - horizontalno ili vertikalno, a svaki komad bogato nafilujte.
  2. Prekrijte drugom korom, pa filom, pa trećom korom.
  3. Na kraju, premažite cijelu tortu.

Dekoracija:

Ukrasite tortu mlevenim orasima ili rendanom čokoladom, prema vašem ukusu.

Posluživanje:

Ostavite tortu da odstoji 48 sati prije posluživanja kako bi se svi ukusi sjedinili. Uživajte!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Velika gnojištarka (lat. Coprinus comatus) - Sve što trebate znati

Brzi i Ukusni Keks Rolat sa Kokosom - Recept za Savršen Desert!

Jablanovača ili topolovka (lat. Agrocybe aegerita) - Sve što trebate znati