Badem – Prunus amugdalus

Badem

Narodna imena:

Amendula, pitomi badem, bajan,mendalj.

Botaničke karakteristike:

Drvo visoko do 5 metara. Listovi duguljasti, po ivici testerasti. Cvetovi bledoružičasti. Plod koštunica.

Stanište:

Raste u toplim krajevima.

Upotrebljivi delovi biljke:

Seme gorkog i slatkog badema.

Hemijski sastav:

Masno ulje, gorke materije, guma, cijanogenski heterozid, belančevine, sluz.

Primena:

Upotrbljava se u kozmetici. Slatki badem je veoma koristan u ishrani. Gorki badem je sedativ, protiv bolova i grčeva, kod zapaljenja disajnih organa i dr.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Šampinjon (lat. Agaricus bisporus) - Sve što trebate znati

Brzi i Ukusni Keks Rolat sa Kokosom - Recept za Savršen Desert!

Monte torta - Bez pečenja