Šampinjoni Šampinjon (lat. Agaricus bisporus) je jestiva vrsta gljive poznata i pod nazivom plemenita pečurka. Najpopularnija je jestiva gljiva koja pripada porodici pečurki (Agaricaceae) koja obuhvaća mnoge vrste gljiva s jestivim i otrovnim svojstvima, a najpoznatiji predstavnici ove porodice su haringača, trnovača, oguljena sunčanica i grbava sunčanica. Iako se prirodno uzgaja u Europi i sjevernoj Americi rasprostranjena je u više od 70 zemalja diljem svijeta. Raste na livadama, pašnjacima i šumskim područjima kao saprotrof, a intenzivno se pojavljuje od svibnja do studenog. Preferira umjerene temperature i vlažne uvjete za rast, a idealna temperatura je 23 - 25°C dok je optimalna vlažnost zraka između 60 - 70%. Šampinjon preferira umjerenu količinu padalina s oko 700 - 800 mm godišnje, a jako je važno da tlo bude dobro drenirano kako bi se spriječilo nakupljanje viška vode što može dovesti do truljenja korijena i oštećenja gljive. Obično raste na nadmorskim visinama do 1.000 m,
Primjedbe
Objavi komentar